Ονομασία κατά παράδοση Ζακύνθου. H βερντέα είναι ένα παραδοσιακό λευκό πολυποικιλιακό κρασί, που παράγεται στη Ζάκυνθο, ένα νησί του Ιονίου πελάγους, στη Δυτική Ελλάδα, που για αιώνες ήταν στην κατοχή των Βενετών σκεφτείτε οτι ξεκινησε με σκοπο την μεγαλη του παραμονη σε αμφορείς για μεγαλα ταξιδια με τα ενετικά πλοία.
Στη βενετική επιρροή οφείλει η βερντέα το όνομά της, από την ιταλική λέξη «verde», που σημαίνει «πράσινο», παραπέμποντας στο πράσινο χρώμα των σχεδόν άγουρων σταφυλιών που χρησιμοποιούνταν για την αύξηση της οξύτητας του κρασιού ενω παντα τελείωνε με εναν ώριμο τρίγο.
Η βερντέα πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και ταυτίστηκε με τη μετέπειτα αμπελοοινική ιστορία του νησιού.
Παρά το μικρό μέγεθος της Ζακύνθου, εδώ και αιώνες καλλιεργούνται εκεί πολλές δεκάδες γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Χαρακτηριστική μαρτυρία, αποτελεί ένα ποίημα του 1601, όπου σε λίγους στίχους απαριθμούνται 34 ποικιλίες, οι περισσότερες εκ των οποίων επιβιώνουν έως και σήμερα! Ωστόσο, η ονομασία βερντέα δεν αναφέρεται σε ποικιλία αμπέλου, αλλά σε τύπο κρασιού. Οι κύριες ποικιλίες που συμμετέχουν στην παραγωγή της βερντέας είναι οι εξής για την Verdea Tradittonelle.
Προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ενω τα στέμφυλα έμειναν σε επαφη με τον χυμο για 7 μερες ( Scin Contact) καθε τρίγος ξεχωριστα .
αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες.
Ωρίμανση 12 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρελια 3ης χρήσης και χαμηλου καψίματος. Παραμονή του κρασιού για 12 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Γευστικά Χαρακτηριστικά
Οργανοληπτικά στη μύτη διακρίνονται χαρακτηριστικά αρώματα από άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδή, περγαμόντο, γιασεμί και λευκόσαρκα φρούτα Νοτες βανιλιας γλυκών μπαχαρικών και μια πιπεράτη αίσθηση τζιντζερ ολοκληρόνουν την παλέτα του.
Στο στόμα ξαφνιάζει ευχάριστα με την οξύτητα του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σπάνια για λευκούς ξηρούς του δυνατότητα παλαίωσης του και η ικανότητά της να εξελίσσεται διαρκώς μέσα στη φιάλη.
Δυνατότητα Παλαίωσης
Έτοιμο προς κατανάλωση . Κρατήστε το 7-12 χρόνια στην φιάλη για μέγιστα αποτελέσματα.
Συνδυασμός
Συνδυάζεται ιδανικά με ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά και τυριά.
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος
12.5
oC
Βάρος
1.2 kg
Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό.Συμφωνώ